Szülőként a játszóházban: nézni, vagy beszállni?
Főoldal / Blog / Szülőként a játszóházban: nézni, vagy beszállni?

Szülőként a játszóházban: nézni, vagy beszállni?

2021. 07. 05.

"Tedd, vagy ne tedd. De ne próbáld" – mondja Yoda mester A Birodalom visszavágban. A tanács a gyermekeddel közös játékra is igaz: vagy játssz vele a tőled telhető legnagyobb beleéléssel, vagy engedd, hogy feltalálja magát egyedül, de a kettő közötti megoldásnak sok értelme igazából nincs.

Bár az ovi/suli utáni játszóterezés és a hétvégi játszóházazás hasonlónak tűnhet, a kettő között mégis hatalmas a különbség. A hétköznapi játszóterezés a szülői közvélekedés szerint egy fontos energialevezetés a gyerekeknél, amit már csak praktikus okok miatt is érdemesebb a szabadban megejteni, mint otthonunkban. Valójában persze messze nem csak ez a játszótér funkciója, hiszen egyúttal fejleszti a kreativitást, segíti gyermekünk szocializációját, valamint egy jó átmeneti zónát képez az ovi/suli és az otthon között. És bár vannak olyan szülők, akik egy átlagos kedd délután is szuper sárkányos-tündéres szerepjátékot találnak ki, amiben a végén a fél játszótér benne van, ez – valljuk be – nem tartozhat a szülői lét elvárásai közé. Remek dolog persze, ha ilyenkor is van energiád közösen játszani a gyerekeddel, de azzal sincs semmi baj, ha csak ülnél a padon, élveznéd a friss levegőt és próbálnád egy kicsit sorba rendezni a fejedben kavargó ezernyi gondolatot.

A hétvégi, vagy a nyaralás alatti játszóházazás azonban más. Egyrészt míg a hétköznapi játszóterezés a rutin része gyermekednél, addig a játszóház egy piros betűs ünnepnap. Gyermeked jó eséllyel napokkal korábban izgatott már miatta – pláne akkor, ha egy olyan új és izgalmas helyre készültök, mint a Bobo Fun Park –, ezerszer meg kell mutatnod az ott készült képeket, videókat és megígérned, hogy vele együtt te is kipróbálod majd a mászófalat.

És tényleg, miért ne tennéd?! A gyermekeddel való közös játék minden szakember szerint rendkívül fontos a saját személyisége és a kettőtök közti kapcsolat fejlesztésében. Ha kételkednél, gondolj bele, mennyire jó volt gyerekként az, amikor a saját szüleid is beszálltak a játékba. Vagy mennyire jó lett volna… Akárhogy is volt, a konklúzió ugyanaz: tűrd fel az ingujjad és játsszatok együtt!

Elárulunk egy titkot: a Bobo Fun Parkot úgy terveztük meg, hogy ne csak a gyerekek, de a szülők is remekül szórakozhassanak benne. A különféle korosztályoknak szóló játékok között bőven találtok olyanokat, amik nektek is fel fogják adni a leckét és az is könnyen lehet, hogy kifognak rajtok olyan feladatok, amikről azt gondoltátok, hátratett kézzel is megy nektek. A játékra is igaz az a szabály, ami a biciklizésre: elfelejteni nem lehet, kijönni a gyakorlatból viszont annál inkább. A Bobo Fun Park egy remek alkalom arra, hogy kicsit visszarázódjunk ebbe és felfedezzünk sok-sok új játékot, amiről a saját gyermekkorunkban legfeljebb álmodni mertünk.

Koránt sem mellékesen pedig közös élményeket szerezzünk gyermekünkkel. Ha már ott vagyunk egy szuperizgalmas játszóházban, kifizettük a belépőt és nem egy húzós hétköznap végén vagyunk elcsigázottan, akkor nincs kifogásunk arra, miért ne tennénk ezt. A telefonunkat elvégre bármikor tudunk nyomkodni, a gyermekünkkel versenyezni egy nindzsapályán viszont kevés helyen van lehetőség. Ezekből születnek majd azok a pillanatok, amiket később széles mosollyal idéztek majd fel a családi sztorizások alkalmával. És igen, közben többször is rá fogsz csodálkozni arra, hogy gyermeked mennyivel ügyesebb nálad. Ha pedig mégis úgy éreznéd, fogytán az energiád, jusson eszedbe Yoda jótanácsa. Az Erő veled van. Este pedig nem csak a gyereked fog idő előtt elaludni

Megosztás