Gyermekkori félelmeink
Főoldal / Blog / Gyermekkori félelmeink

Gyermekkori félelmeink

2024. 04. 11.
A gyerekek általában imádnak felmászni minél magasabbra, és a legkisebb helyeken is készséggel rejtőznek el, ha ezen múlik a bújócska sikere. Kivéve azokat, akik irtóznak mindkettőtől. A tériszony és a klausztrofóbia ugyanis nem csak a felnőttkort képes megkeseríteni. Íme néhány tanács a szülőknek, hogyan segíthetnek a gyermekeiknek a félelmek leküzdésében.

Juj, de magas!

A tériszony egy jelzés a fejünkben arra, hogy veszélyes, amit csinálunk. Például felmászni jó magasra, majd letekinteni onnan.  Mint minden félelemnek, ennek is vannak fokozatai. Ha gyermeked pánikszerűen retteg a magasságtól, akkor mindenképpen keressetek fel egy szakembert. Gyerekkorban még sokkal könnyebben orvosolható a probléma, mint később. Ha pedig kezelhetőnek látod a helyzetet, akkor se vidd (számára) félelmetesen magas helyekre, ez ugyanis nem segít, épp ellenkezőleg.

Ami segíthet:

  • Kisebb-nagyobb hegyek (dombok) meghódítása.
  • Hosszú kötélen való hintázás.
  • A játszótér legmagasabb mászókájára való felmászás.
  • Bobo Fun Park felhőkarcolóinak biztonságos, felügyelet melletti meghódítása. (Fokozatos haladás mellett, akár lépésenként tesztelve, hogy IGEN, a kötél megtart.)

Bármibe is fogunk, végig figyeljük gyermekünk reakcióit! Bátorítsuk, együtt sikerülni fog! (Ha mi magunk sem vagyunk bátrak, akkor a fentieket először ismételjük gyerek nélkül.)

Áhhh, itt sötét van!

A bezárástól való félelem minden gyermekben fellelhető. Itt is igaz az, hogy az erőltetés nem segít, sőt inkább tovább erősíti a félelmet a gyermekben. Az átkeretezés jól jöhet: ha például egy adott „félelmetes” helyre a kicsi, vagy szűk helyett következetesen a hangulatos, vagy kuckós kifejezéseket használjuk, máris egészen más színben tüntetjük fel azt.

További trükkök a klausztrofóbia ellen:

  • Csavard be gyermeked egy nagy takaróba, vagy lepedőbe, hogy biztonságos körülmények között tapasztalhassa meg a mozgás szabadságában való korlátozást. (Aztán táncoljatok egyet a „Csavard fel a szőnyeget!” slágerre.)
  • Szedjétek szét a családi kanapét, vegyétek le róla az ülőpárnákat, hogy elbújhasson benne a gyerek. Előtte beszéljétek meg, hogy mi fog történni. Még az is lehet, hogy megtetszik neki a kuckóépítés. (Ha nincs szétszedhető kanapé a háztartásban, akkor ugyanez működhet egy nagy dobozzal is.)
  • Ha Bobo Fun Parkban jártok, próbáljátok ki a mesterséges barlangot! Igazi barlang-élmény, sisakkal, fejlámpával. Neki biztonságérzetet ad, hogy kintről látod őt a monitoron keresztül, és halljátok is egymást. Amikor az alagút végén puha labdák között találja magát a kis felfedező, jogos a mosoly! Megcsinálta! (Ha egyedül nem megy? Ragadj te is sisakot, és csatlakozz.)

Nehéz megélni azt, amikor gyerekünk egy olyan problémával küzd, ami számunkra ismeretlen. Megfelelő empátiával, némi odafigyeléssel és a határok óvatos feszegetésével azonban úrrá lehet lenni ezeken a helyzeteken.

Az alsópáhoki Bobo Fun Parkban egy helyen találsz több lehetőséget is a gyakorlásra. Az arénában található 30 attrakción keresztül lépésenként győzheted le a félelmeidet, vagy segíthetsz a gyermekednek megtenni azt. A hely különlegessége, hogy minden játékelemet együtt is használhattok. Így nemcsak az élmény, a siker is közös lesz. A parkban dolgozó sárgapólós animátorok világbajnokok bátorításban! Bízd rájuk magad!

Megosztás